^ UP ^ OMHOOG ^ ZURUCK ^ MONTEZ ^


  (Geactualiseerd op  5 februari 2001)

Een woordje uitleg over wat aan oud ijzer allemaal bij mekaar geraapt werd :

H.S.C.S.

HSCS1_SMALL.JPG      HSCS2_SMALL.JPG

HSCS (Hofherr Schrantz Clayton Shuttleworth) (Hongarije).    Geschiedenis
De firma H.S.C.S. was al sinds 1891 een grote fabrikant van dorsmachines, stoomlokomobielen, enz. "Clayton Shuttleworth" staat voor de beroemde Engelse stoomtractor-fabrikant, die een grote participatie had in de Hongaarse firma. In 1924 werd de eerste gloeikoptractor gebouwd. Alle HSCS produkten zijn zeer gegeerde verzamelobjecten. Dat geldt nog zoveel te meer voor de HSCS K50, waarvan er nog ongeveer 5 bestaan. Dit is nr 6788, gebouwd in de jaren 30. De tractor heeft 3 versnellingen, maximum snelheid ongeveer 5 km/uur. De motor is eigenlijk een zware stationaire gloeikopmotor, gemonteerd op een apart gietijzeren chassis, en via een zijdelingse smalle overbrenging gekoppeld aan de versnellingsbak. De latere HSCS tractoren (vanaf ongeveer 1938) hadden geen apart chassis meer, de motor was zelf chassis, zoals dit ook bij de Lanz tractoren uit die tijd het geval was. De K50 is de grootste (qua cilinderinhoud) gloeikoptractor ter wereld. Het geluid van een draaiende gloeikopmotor met een cilinderinhoud 15 liter is iets wat je nooit meer vergeet ... En met een dergelijke cilinderinhoud is inspectie van de cilinder eigenlijk verassend eenvoudig, zoals U hieronder ziet :
HSCS3_SMALL.JPG     Zoon Piet is even een kijkje aan het nemen in de cilinder ...

De tractor werd meestal geleverd met ijzeren wielen, zoals U hieronder ziet in Originele Info.
De foto's tonen hem hier op banden, maar heeft ook ijzeren wielen, te monteren als dat wenselijk zou blijken.

Originele Info

Je kan ook even de website bekijken van de  Club Trattori d'Epoca Piemonte (the epoch tractors Piedmont club)
Daar ziet U een iets jongere versie van deze tractor, waar de motor al een integraal deel is van de tractor.
(Index)

Le Percheron

Le Percheron1_SMALL.JPG     le percheron2_SMALL.JPG

Tractor Le Percheron (Frankrijk), 1939
Lanz sloot een overeenkomst met SCNAC uit Colombes om deze tractor onder licentie te bouwen, omdat het zelf produktie-capaciteit tekort kwam. Een "Percheron" is een trekpaard, het logo op het tractorfront toont dit (vaag). Het latere logo, dat bijna alle Le Percheron’s hebben, is een groot steigerend paard, zonder de vermelding "Système Lanz" die deze tractor nog heeft. Dit toont aan dat het hier één van de weinige (200?) vooroorlogse Le Percheron’s (Nr 160) betreft. Deze tractor is nog volledig identiek aan de Lanz 25pk. Alhoewel ... Le Percheron maakte zich weinig zorgen over een halve millimeter meer of minder, zodat identiek niet noodzakelijk identiek betekent, zelfs niet in één en dezelfde tractor ... Dat hebben we aan den lijve ondervonden tijdens de recente mechanische opknapbeurt.

(Index)

Lanz Bulldog

Lanz_small1.jpg

Lanz 60 PK D6006, bouwjaar 1957 of 1958, nieuw verkocht in 1962.
Omdat het pikdorsen toen al sterk in opmars was, is deze tractor eerder zeldzaam.
Einde de jaren ’70 gekocht van de eerste eigenaar.
Wie verzamelde toen al tractoren of motoren ?

Originele Info
(Index)

Ransomes

MG2.jpg (47982 bytes)

Ransomes Sims & Jefferies was een zeer bekende fabrikant van stoomtractoren.
De firma bleef ook later zeer bekend, en iedereen heeft ooit al wel eens een Ransomes grasmachine gezien.
Maar er werden ook nog tractoren gebouwd, hele kleine weliswaar : rupstractortjes voor tuinbouwbedrijven.    Geschiedenis
Die krijg je op het vasteland niet veel te zien (in Engeland meer), en dan betreft het vrijwel altijd de MG 5 (Mark 5) of jonger.
Mijn MG 2 (40er jaren) ziet er heel wat "antieker" uit dan zijn opvolgers : hij is niet veel meer dan 2 platen met rupsen aan de buitenkant, en aan de binnenkant een soort grote antieke ééncilinder grasmachinemotor en een doos met tandwielen. En een zitje voor de chauffeur.
Heel leuk speelgoed, dat wel, met een verassend grote trekkracht.

Originele Info
(Index)

?